Enemmän
Jarista

Jarin valmennuksella kohti huippua

Taustani on urheilussa, olen valmentanut lukuisia menestyneitä huippu-urheilijoita. Mutta olen jo 90-luvun lopulta lähtien auttanut organisaatioiden ihmisiä suoriutumaan paremmin työelämässä. Hyödynnän poikkitieteellisesti sekä urheilun että muun työelämän oppeja, yhdistäen parhaat käytännöt ja soveltaen niitä tapauskohtaisesti. Teen yksilö- ja ryhmävalmennusta ja henkinen valmennus on painopistealueeni.

Laaja valikoima urheilulajeja

Urheiluvalmennusta olen tehnyt jo yli 40 vuotta. Olen auttanut urheilijoita sekä valmentajia 23: ssä lajissa, työskennellen myös useiden ulkomaisten urheilijoiden kanssa (Sveitsi, Kreikka, Kenia, Englanti ja Italia). Pääosassa lajeja olen toiminut vastuuvalmentaja. Osassa lajeista taas olen toiminut osa-alueen valmentajana tai lajivalmentajan konsulttina auttaen kehittämään harjoittelua. Hyvällä tiimityöllä ja erityisesti erilaisuuden hyödyntämisellä saadaan aikaan huipputuloksia. 

Urheilulajit, joissa olen valmentanut tai konsultoinut

Amerikkalainen jalkapallo, Call of Duty (e-urheilu), golf, hiihto, hiihtosuunnistus, jalkapallo, jääkiekko, kivääriammunta (olympialaji), kestävyysjuoksu, kilpatanssi (vakio), 10-ottelu, lumilautailu, moottorikelkkailu, pesäpallo, pikajuoksu, pituushyppy, Practical-ammunta (haulikko, kivääri, pistooli), rullaluistelu, suunnistus, Tae Kwon do (ITF), telinevoimistelu, tennis ja triathlon.

Menestystä jo 90-luvulta alkaen, useissa lajeissa

Valmennettavani ovat menestyneet kansainvälisissä kisoissa jo 90-luvulta lähtien. Valmennustiimiini on kuulunut arvokisamenestyjistä mm. suunnistajat Janne Salmi ja Vroni König-Salmi sekä hiihtosuunnistajista Vesa Mäkipää ja Arja Nuolioja. Olen valmentanut yhden kauden myös suunnistaja Minna Kauppia.

Valmennettaviini on kuulunut muitakin kansainvälisen tason urheilijoita, puhumattakaan kansallisen tason urheilijoista. Valmennettaviini kuuluu tällä hetkellä mm. Practical-ammunnan maailmanmestari Kim Leppänen (kokonaisvalmennus) ja Golfin Eurooppa Touria pelaava Noora Komulainen (kokonaisvaltainen henkinen valmennus).

Edelläkävijä ja innovaattori

Olen kokonaisvaltaisen valmennuksen edelläkävijä ja uranuurtaja. Pystyn auttamaan asiakkaitani monenlaisissa haasteissa, olkoonkin ne työelämään tai urheiluun liittyviä. Urheilussa olen parhaimmillani monimutkaisten ja kognitiivista kapasiteettia vaativien lajien parissa. Pystyn löytämään lajin kannalta oleellisen. Tarjoan ”bulkin” sijaan lajin ja yksilön kannalta räätälöidyn ratkaisun. Menestystenkin perusteella ratkaisut ovat olleet oikeaan osuvia.

Olen ajan hermolla ja yleensä edelläkin. Lajivalikoimassani on nykyisin myös kilpapelaaminen eli e-urheilu. Valmennan erityisesti ns. ”räiskintäpelien” pelaajia (FPS, First Person Shooter). Olen kehittänyt FPS-peleihin mm. havaintokykyä ja reagointia parantavia henkisiä harjoitteita.

Valmennettavani (niin urheilussa kuin työelämässäkin) kehuvat innovointikykyäni. Pystyn löytämään toimivat ratkaisut moniin haasteisiin.

Monipuolinen ja korkeatasoinen koulutus

Olen kansainvälisesti arvostetun ja tieteellisesti korkeatasoisen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan kasvatti, pääaineena valmennus ja testaus (Science of Sport Coaching and Fitness Testing). Tutkintooni (LitK) sisältyy lukuisia sivuaineita, kuten biomekaniikka, liikuntafysiologia, liikunta/urheilupsykologia ja kasvatustieteet.

Lisäksi täydensin tutkintoani kauppatieteillä keskittyen erityisesti perheyritysten näkökulmaan (syventävän/Laudatur -tason opintoja). 90-luvun alkupuolella opiskelin ajatteluni laajentamiseksi myös filosofiaa, mikä oli siihen aikaan harvinaista liikuntatieteilijöillä. Muodollisissa opinnoissa valitsin yhteen aineeseen syventymisen sijaan laajemman polun. Opiskelutaustani on tuonut monipuolisen näkemyksen ihmisten kehittämiseen ja se on mahdollistanut laaja-alaisen osaamisen.

Kokemusta organisaatioiden kehittämisestä

Kauppatieteiden opintojani ja toki myös valmennusosaamistani olen hyödyntänyt organisaatioiden kehittämisessä. Olen tehnyt pitkiä ja intensiivisiä kehitysprojekteja esim. liiketoimintaprosessien saralla (mm. Tekes- ja Ely-rahoitteiset projektit). Asiakkaina minulla on ollut myös ICT-yrityksiä, jolloin paneuduin huolella myös ketteriin ohjelmiston kehittämismenetelmiin (agile). Minulla on ollut myös perheyrityksiä asiakkainani, minkä vuoksi innostuin opiskelemaan perheyrittäjyyden kiemuroita. Perheyritys on kiehtova kokonaisuus, jossa perhe/suku, omistajuus ja liiketoiminta kietoutuu yhteen.

Myös johtamisvalmennus on kuulunut tuotevalikoimaani. Minulla oli aitiopaikka seurata organisaatioiden sisällä ihmisten toimintaa. Näiden kehitysprojektien ansiosta minulla on hyvä ymmärrys organisaatioelämästä ja pystyn siten auttamaan esimerkiksi johtajia/esimiehiä työssään. Nykyään keskityn henkilökohtaiseen valmennukseen ja ryhmätason hyvinvointi/suorituskykyvalmennukseen.

Pitkä tausta Mindfulneksessa ja meditaatiossa

Länsimaisen filosofian ja psykologian lisäksi olen pitkään perehtynyt itämaisiin filosofioihin. Meditaatioon tutustuin käytännössä jo 90-luvun lopulla intensiivikurssilla. 2010-luvulla paneuduin Mindfulnekseen toden teolla. Olen tutkinut monia suuntauksia, niin länsimaisia kuin itämaisiakin ja harjoittanut meditaatiota käytännössä.

Olen kehittänyt omiin ja valmennettavien tarpeisiin räätälöityjä harjoitteita. Vahvuuteni on valmennuksellinen lähestyminen Mindfulnekseen. Hyvinvointinäkökulman lisäksi olen luonut harjoitteita suorituskyvyn kehittämiseen, esim. Mindfulness huippu-urheilijan tai johtajan apuna. Ytimenä on, kuinka saadaan riittävä vaikutus optimaalisella ajan ja energian käytöllä.